+385 (0)51 858 573
  +385 (0)95 7331 913

Brač - otok bijelog dragulja

Za vrijeme Ilira bio je Brenton (u prijevodu, jelen), a za vrijeme Grka Elaphos.
 
Prva asocijacija na ime Brač je svjetski poznati brački kamen – duša otoka Brača čiji su djelići utkani u Dioklecijanovu palaču u Splitu, Bijelu kuću u Washingtonu, Papin oltar i mnoge druge značajne građevine diljem svijeta.
 
Od svih jadranskih otoka, upravo se Brač može pohvaliti najvišim vrhom – Vidovom gorom (778 m/nv) - s kojeg seže predivan pogled na Bol, Zlatni rat i okolne otoke. A ponosan je i na 3650 metara brojnih šljunčanih plaža od kojih je sigurno najpoznatiji Zlatni rat koji krasi mnoge razglednice i brošure.
 
Brač se može pohvaliti i jednom neobičnom atrakcijom – gomilama neobrađenog bračkog kamena posloženim u zidove duž poljskih puteva za koje se procjenjuje da im je zapremina jednaka zapremini postojećih egipatskih piramida.
 
Ako odlučite posjetiti Brač, obavezno za njega odvojite nekoliko dana. Ne propustite posjetiti Pustinju Blaca u mjestu Nerežišća, nekad slavnu pustinju poljičkih svećenika glagoljaša koji su je izgradili u 16. stoljeću kad su bježali pred Osmanlijama, a potom i svjetski poznatu zvjezdarnicu.
 
Možda će vas zanimati da se u samostanu nalazi pravi veliki klavir koji je na rukama, kozjom stazom od malog pristaništa na obali do samostana, punih 8 sati nosilo 12 osoba. Pustinjaci su izbrojali da su nosači u tih osam sati popili 56 litara vina.
 
Obilazak možete nastaviti posjetom Zavičajnom muzeju otoka Brača u Škripu i obližnjem kamenolomu, a ako želite iz prve ruke vidjeti kako se obrađuje brački kamen – ne propustite skoknuti do Pučišća gdje se nalazi kamenoklesarska škola i razgledati njihovu radionicu i izloške.
 
Ukoliko ste u međuvremenu ogladnili, svratite u neku od mnogobrojnih konoba, kušajte poznati brački vitalac i zasladite se tortom hrapoćušom, zbog svojih sastojaka prozvanom slatkim afrodizijakom.
 
A potom uskočite u sportsku odjeću i krenite put mnogobrojnih špilja koje će vam ispričati crtice iz povijesti ovog bogatog otoka – preporučujemo špilju Kopačina, svjedok prapovijesnog života otoka Brača i Zmajevu špilju.
 
A prije odlaska, ne zaboravite svratiti u selo Mirca kraj Supetra i u Muzeju maslina i maslinova ulja kupiti izvorno bračko tekuće zlato.
 
 
 
IZVOR FOTOGRAFIJA: www.otok-brac.hr/www.supetar.hr/www.croatia.hr

Pretraživanje smještaja

Pretraživanje ugostiteljskih objekata

Kastav - gdje caruju Blues, legende i Bela nedeja (1. dio)
Jer o Kastvu se uvijek ima nešto za reći. Ako nije povijesni podatak, onda su legenda ili kakva korisna informacija......
više >>
301. Sinjska alka
Priznajem i da o Alki nisam imala previše pojma osim da 'usridu' donosi 3 punta, da se održava u spomen na slavnu bitku iz 1715. godine kad su Sinjani protjeral...
više >>
Raj za bonkuloviće
A bonkulovići su oni koji znaju spojiti naizgled nespojive okuse i u njima uživati svim svojim čulima.......
više >>
...da Zlatni rat...
plaža na Bolu na Braču, poznata po tome što...
više >>
...da se najmanja katedrala na svijetu...
nalazi u gradiću Ninu, pored Zadra...
više >>
...da je Bijela kuća u Washingtonu...
građena mramorom s otoka Brača......
više >>