+385 (0)51 858 573
  +385 (0)95 7331 913

Đakovo - gdje caruju plemeniti konji lipicaneri

Prva asocijacija ljubitelja konja na ime Đakovo je bez sumnje Ergela Đakovo, a onima kojima više leži sakralna umjetnost znat će da je za Đakovačku katedralu i sam papa Ivan XXIII. rekao da je najljepša crkva između Venecije i Carigrada.  
 
Đakovo se smjestilo u najljepšem dijelu Slavonije – đakovačkoj zaravni -  na 111 metara nadmorske visine. Najbolje ga je obići pješice jer turistima nudi toliko povijesnih, kulturnih i prirodnih vrijednosti da im je jedan dan u Đakovu dovoljan samo za razgledavanje, za upoznavanje treba puno više.  
Centrom Đakova proteže se Korzo, od katedrale Sv. Petra do crkve Svih Svetih.
 
Obrisi uže gradske jezgre i danas izgledaju onako kako su, u secesijskom stilu, oblikovani u 18. i 19. stoljeću. Upravo to Đakovo čini posebno šarmantnim i ostavlja trajni dojam na svakog namjernika u grad. 
 
U poznatim pisanim dokumentima se Đakovo prvi puta spominje 1239. , a 1536. su Đakovo zaposjeli Turci i vladali njime gotovo 150 godina. Povijest Ergele Đakovo seže u daleku 1506. godinu, darovnicom deset arapskih konja i jednog pastuha, što ju čini jednom od najstarijih ergela u Europi dok se konji lipicaneri na Ergeli počinju uzgajati početkom 19. stoljeća.
 
Gracioznim nastupom prelijepih lipicanera u četveropregu na otvaranju Olimpijskih igara, impresionirana je ostala i engleska kraljica Elizabeta II. pa je tako britanska kraljevska obitelj 1972. godine posjetila Ergelu Đakovo, Pastuharnu i Ivandvor.
 
Na blagdan Duhova svake godine u Gorjanima kod Đakova održava se Proljetni ophod kraljica ili ljelja iz Gorjana, zaštićenog nematerijalnog dobra s UNESCO-ovog popisa nematerijalne kulturne baštine.
 
Ne odlazite iz Đakova, a da prethodno niste poslušali bećarac, napjev veselog i vedrog teksta, popularan na području Slavonije, Baranje i Srijema. Riječ bećarac dolazi od turske riječi bekar označava mladog momka -  veseljaka, sklonog raskalašenom životu, jelu, piću i ženama. Najčešće ga se moglo čuti na svadbama i veselicama.
 
Nedirnuta priroda, nekoliko većih i manjih jezera čini savršen spoj za ljubitelje ribolova, pješačenja i lovaca. Stanovnici ovoga kraja očuvali su tradicionalna jela kojima se danas ponose. Prepoznatljivi i brendirani kao neizostavni gastronomski izazov svakom gostu - kulinu, šunki, kobasici, slanini i čvarcima jednostavno nije moguće odoljeti. Tradicionalni način proizvodnje čini ih još originalnijima i atraktivnijima pa su tako i Đakovo i njegova okolica prepoznati kao važan slavonski gastronomski dragulj.  
 
A tek slavonski kolači. Ako nemate vremena sjesti u neku od kavana i na miru uživati u njihovim okusima, onda negdje zatražite rubac i zamotajte za put nekoliko medenjaka ili šapa, možete i paprenjake i salenjake ili pak sočne makovnjače i orehnjače. 

Pretraživanje smještaja

Pretraživanje ugostiteljskih objekata

...da se najmanji grad na svijetu...
nalazi u središnjoj Istri, na sjeverozapadu Hrvatske...
više >>
...da je hrvatski kipar Marin s otoka Raba...
osnivač jedne od najmanjih Republika - Republike San Marino smještene na sjeveroistoku Italije...
više >>
...da se istarski tartuf nalazi u Guinnesovoj knjizi rekorda...
i da je najveći tartuf na svijetu 1999. godine pronašao Giancarlo Zigante...
više >>
Raj za bonkuloviće
A bonkulovići su oni koji znaju spojiti naizgled nespojive okuse i u njima uživati svim svojim čulima.......
više >>
Kastav - gdje caruju Blues, legende i Bela nedeja (1. dio)
Jer o Kastvu se uvijek ima nešto za reći. Ako nije povijesni podatak, onda su legenda ili kakva korisna informacija......
više >>
301. Sinjska alka
Priznajem i da o Alki nisam imala previše pojma osim da 'usridu' donosi 3 punta, da se održava u spomen na slavnu bitku iz 1715. godine kad su Sinjani protjeral...
više >>