+385 (0)51 858 573
  +385 (0)95 7331 913

Ilok - dva tisućljeća suživota plemstva, vina i vinograda

Najpoznatiji po svojim vinima i vinogradima s kojim ga veže više od dva tisućljeća suživota, ovaj po svemu poseban grad smješten uz kralježnicu Europe – Dunav – ima mnogo toga za ponuditi putnicima namjernicima.
 
Njegova stara, srednjovjekovna jezgra, zaštićeni je kulturno - povijesni kompleks najviše kategorije. Provest će vas kroz stoljeća svoga postojanja, kneževski i kraljevski dvorac. Popest će vas na visoko uzdignut zvonik, s vama proći kroz crkvu i samostan s kulom, pokazati vam rijetke islamske građevine turbe i hamam. A onda će vam dozvoliti da se odmorite u bujnom parku i perivoju i osvježite nekom od poznatih vinskih sorti u duboko ukopanim starim vinskim podrumima. I za kraj, odvest će vas na vidikovac s kojeg se pruža nezaboravan pogled na Dunav i bačku ravnicu i ispričati priču o dvorcu Odescalchi smještenom u samom središtu jezgre.
 
Ono što ga razlikuje od drugih je to što je svoje vinske podrume Ilok smjestio u samo naselje. Nema ulice u kojoj nećete pronaći barem jedan podrum – vinariju. Svaki posjet Iloku neizostavno uključuje atraktivne Stare iločke podrume smještene u srednjovjekovnoj jezgri koje su kneževi Odescalchi izgradili još tijekom 16. i 17. stoljeća na temeljima podruma Nikole Iločkog iz 15.stoljeća. Danas njima upravlja tvrtka Iločki podrumi d.d. koja spada u sam vrh hrvatske i europske vinske karte.
 
U Iloku možete uživati (a i ponijeti kući) graševinu, chardonnay, bijeli  i sivi pinot, rajnski rizling, silvanac i traminac od bijelih te pinot crni, frankovku i cabernet sauvignon od crnih sorti. Traminac je ono što karakterizira Ilok, a da je tomu tako potvrđuje i činjenica da su se iločki traminac i silvanac služili na engleskom dvoru prigodom krunidbe kraljice Elizabete II.
 
Upravo u dvorcu Odescalchi – ali onom talijanskom, u mjestašcu Bracciano kraj Rima – održali su obred vjenčanja Tom Cruise i Katie Holmes. Riječ je o istoj plemićkoj obitelji Odescalchi koja je ostavila snažan trag i u Iloku.
 
Da biste Ilok doživjeli na aktivan način pobrinut će se Dunavska biciklistička ruta koja je izuzetno zanimljiva zbog visinske razlike i raznolikosti krajolika. 17 km iločkog dijela staze prolazi kroz Mohovo, Šarengrad i Ilok ili transnacionalna hiking ruta stopama Sulejmana Veličanstvenog.
 
S obližnjih vidikovaca Vukovo i Principovac pružaju se prelijepi pogled na okolne vinograde, Ilok,  Dunav, najistočnije predjele Hrvatske i susjednu Bačku, a poseban doživljaj predstavlja obilazak vinske rute turističkim vlakićem „Iločkih podruma".
 
I za kraj ovu vinsku priču zaokružite kvalitetnim delicijama ovog kraja u nekom od mnogobrojnih iločkih restorana.

Pretraživanje smještaja

Pretraživanje ugostiteljskih objekata

...da se najmanji grad na svijetu...
nalazi u središnjoj Istri, na sjeverozapadu Hrvatske...
više >>
...da je hrvatski kipar Marin s otoka Raba...
osnivač jedne od najmanjih Republika - Republike San Marino smještene na sjeveroistoku Italije...
više >>
...da se istarski tartuf nalazi u Guinnesovoj knjizi rekorda...
i da je najveći tartuf na svijetu 1999. godine pronašao Giancarlo Zigante...
više >>
Raj za bonkuloviće
A bonkulovići su oni koji znaju spojiti naizgled nespojive okuse i u njima uživati svim svojim čulima.......
više >>
Kastav - gdje caruju Blues, legende i Bela nedeja (1. dio)
Jer o Kastvu se uvijek ima nešto za reći. Ako nije povijesni podatak, onda su legenda ili kakva korisna informacija......
više >>
301. Sinjska alka
Priznajem i da o Alki nisam imala previše pojma osim da 'usridu' donosi 3 punta, da se održava u spomen na slavnu bitku iz 1715. godine kad su Sinjani protjeral...
više >>