+385 (0)51 858 573
  +385 (0)95 7331 913

Kastav - gdje caruju Blues, legende i Bela nedeja (1. dio)

Da su mi prije koju godinu rekli da bi mi za pokazati turistima Kastav i ispričati sve ono što je ovaj nekad utvrđeni gradić bio i jest bilo potrebno barem dva do tri dana, ne bih se zaklela da bih ih smatrala normalnima. A onda sam ga krenula voditi... I uhvatim se kako mi je na umu 'da vam samo još nešto ispričam'... i tako svakih pet metara.
 
Da, baš svakih pet. Jer se o Kastvu uvijek ima nešto za reći. Ako nije povijesni podatak, onda su legenda ili kakva korisna informacija.
 
U obilazak Kastva možete krenuti baš iz svakog dijela u kojem se nađete. Ali, popijmo prvo kavu, pa krenimo. Ako mogu birati, onda biram Illy, a kastavski Guitar Caffe (FB @GuitarCaffeKastav) jedan je od rijetkih kafića u riječkom prstenu u kojem je možete popiti. Ugodan ambijent, super osoblje i pogled na jednu od nekadašnjih 9 kula. Poseban kafić koji je, kako kažu njegovi vlasnici, otvoren iz pukog entuzijazma i želje da Kastav dobije jedno posebno okupljalište mladih i svih onih koji se tako osjećaju.
 Guitar Caffe, Kastav
 Izvor: www.guitar-caffe.com
 
Prije nego krenemo u obilazak, samo nekoliko povijesnih činjenica o Kastvu. S 365 metara visokog brda na kojem je izgrađen, budno pazi na sjeverni dio kvarnerskog zaljeva i gotovo da nema povijesnog razdoblja u kojem nije spominjan. U 11.st.pr.Kr je njime vladalo ilirsko pleme Japodi, u 7. stoljeću doseljavaju Hrvati, u srednjem vijeku njime vladaju pulski biskupi, a od sredine 12. stoljeća grofovi Devinski (iz mjesta Duino blizu Trsta) koje oko 1400. g. zamjenjuju grofovi Walsee. Od 1465. su pod vlašću Habsburgovaca, a od 1630.-1773. Isusovaca. Nakon toga je Kastav u posjedu austrijske Dvorske komore sve do 1848. kad je gospoštija ukinuta.
 
Korak po korak, ispod kule koju smo promatrali i evo nas u najstarijem kastavskom kvartuPelini. A u toj uličici ni manje ni više nego dva Mića zavičajna muzejaIdičina peknjica i Vikotova  bačvarija.
 
Idičina peknjica je tu još iz doba Napoleona i čuva najstariju krušnu peć na drva u Kastvu.
 Izvor: prolingua travel
 
 Navodno su je 1806. izgradili Napoleonovi vojnici, a zanimljivo je da je peć duga koliko i široka, otprilike 3,5 metra.
  
  Izvor: prolingua travel
  
Dugo je ova kuća stajala zatvorena dok ju Grad Kastav zajedno s Kastavcima koji su donirali stari namještaj nije obnovio. Naziv je dobila po svojoj posljednjoj pekarici – Idici Bačić. Ako se ovdje zateknete prvog petka u mjesecu u 17 sati, ne propustite svratiti i kušati kruh spravljen u staroj krušnoj peći.

 Izvor: prolingua travel
Samo pet koraka od peknjice (jesam li vam rekla smiley) i eto nam Vikotove bačvarije. Mali, ali sladak prostor u kojem su se nekad izrađivale bačve i druge posude različitih oblika za svakodnevno korištenje danas je pretvoren u izložbeni prostor. U dvorištu je sačuvana  škalnica  - namakalo za tzv. duge – to su vam one daščice koje su se savijale i oblikovale bačvu. Osim izložbe, u ovom se prostoru organiziraju različite degustacije, a ljeti manji koncerti, prezentacije i druženja.

 Izvor: prolingua travel

Još pet koraka i eto nas na glavnoj kastavskoj ulici – Spinčićevoj. Domaći je to, kastavski čovik iz mjesta Spinčići pored Kastva. Najpoznatiji po tome što je u Zagrebu 1892. izjavio da Istra pripada Hrvatskoj te je uz Matka Mandića i Matka Laginju najznačajniji preporoditelj drugoga naraštaja među istarskim Hrvatima (upamtite ova tri imena!).
 
Odvest će nas Spinčićeva do Crekvine, a usput će nas pozdraviti nekoliko ateliera i suvenirnica, smještenih u prizemljima kuća stare gradske jezgre.  Bacite pogled ulijevo i vidjet ćete prekrasnu ambijentalnu instalaciju umjetnice Yasne Skorup Krneta. Izradila ju je od odbačenih predmeta i metala, a inspirirale su je stare kastavske kuće i kastavski zvonik.
 
Izvor: prolingua travel

I evo nas pred moćnom Crekvinom (crekvina – od čakavskog naziva za crkvu – crekva). Mjesto je to gdje se danas održavaju brojne kulturne manifestacije kao što su Kastafsko kulturno leto, Zdola neba kastavskega, Internacionalni festival gitare, Z armunikun va Kastav itd. S nje kreću mnogobrojne biciklističke utrke kao što je Kastavska biciklijada (po Loze i Lužine), ali i Zimska trkačka liga.
 
Međutim, nekad nije tomu služila. Na ovom je mjestu stajala crkva sv. Marije, dugačka 50 m, široka 20 m i visoka isto 20 m. Koliko je bila velika dovoljno govori činjenica da je mogla primiti 3000 osoba, a na Kastvu je u to vrijeme živjelo njih 7000. Na svakoj strani nalazilo se po 5 kapelica, a zajedno s glavnim oltarom bilo je ukupno 11 oltara.
 
Pogledajte je malo, impozantna građevina, zar ne? A nedovršena.

 Izvor: prolingua travel
 
Legenda kaže da su u 17. stoljeću jezuiti, odnosno isusovci odlučili ovdje izgraditi velebnu crkvu i posvetiti je sv. Mariji. U gradnji su bili obavezni sudjelovati svi Kastavci, naravno, bez ikakve naknade. Pijesak su donosili iz  prelučkog zaljeva (mjesto Preluk, 80-tih godina prošlog stoljeća, destinacija za zabavu i izlaske). Među njima je bila siromašna udovica, majka troje (neki kažu i četvero) djece koja je isusovca zaduženog za radove zamolila da ju pusti da u jednoj od obitelji zaradi za kruh svojoj djeci. Ne samo da ju nije pustio nego ju je još i triput udario bičem. Gnjevna i ponižena, pogledala je u nebo i rekla „Dao Bog da nikad ne dovršite crkvu". I nikad je nisu dovršili. Gradili su je triput – triput se rušila.
 
- ovo nije sve o Kastvu - pratite naš sljedeći blog wink -

Pretraživanje smještaja

Pretraživanje ugostiteljskih objekata

...da se najmanji grad na svijetu...
nalazi u središnjoj Istri, na sjeverozapadu Hrvatske...
više >>
...da je hrvatski kipar Marin s otoka Raba...
osnivač jedne od najmanjih Republika - Republike San Marino smještene na sjeveroistoku Italije...
više >>
...da se istarski tartuf nalazi u Guinnesovoj knjizi rekorda...
i da je najveći tartuf na svijetu 1999. godine pronašao Giancarlo Zigante...
više >>
Raj za bonkuloviće
A bonkulovići su oni koji znaju spojiti naizgled nespojive okuse i u njima uživati svim svojim čulima.......
više >>
Kastav - gdje caruju Blues, legende i Bela nedeja (1. dio)
Jer o Kastvu se uvijek ima nešto za reći. Ako nije povijesni podatak, onda su legenda ili kakva korisna informacija......
više >>
301. Sinjska alka
Priznajem i da o Alki nisam imala previše pojma osim da 'usridu' donosi 3 punta, da se održava u spomen na slavnu bitku iz 1715. godine kad su Sinjani protjeral...
više >>