+385 (0)51 858 573
  +385 (0)95 7331 913

Kvarner bike tura

Broj dana:
7
Rezerviraj ovaj izlet
Kroz zeleno srce Hrvatske - Gorski kotar do najvećeg hrvatskog otoka - zlatnog otoka Krka. Provest ćemo vas kroz najljepši kanjon Kamačnik, zelenom biciklističkom magistralom duž rijeke Dobre. Posjetit ćemo seoska domaćinstva i kušati razne polodove šumskog voća. Upoznat ćete fajere - kamene krnje piramide i osvježiti se svježe pripremljenim čajem od lavande. U Popovićevom mlinu ćete naučiti kako se nekad mljelo žito, a u pećini Bukovac vidjeti gdje su pronađeni tragovi pračovjeka i pećinskog medvjeda. Uživat ćete u pogledu Očima Vinodola (zajednički naziv za 6 vidikovaca) na Kvarnerski zaljev, provesti se Zlatnim otokom Krkom. Sami ćete se uvjeriti koliko je ljekovito blato iz uvale Soline zaista ljekovito, posjetiti Dobrinj - grad-muzej. A za kraj, uživati u zlatnim kapima Vrbničke žlahtine i provući se kroz najužu ulicu na svijetu...
1. DAN: Vrbovsko – Skrad – Ravna Gora (35 km – zahtjevnost 3/5)
Prvi dan Zeleno-plave biciklističke avanture počinjemo u Vrbovskom, odnosno u kanjonu Kamačnik Od Kamačnika krećemo uzvodno uz rijeku Dobru do jednog još uvijek nedovoljno otkrivenog bisera Gorskog kotara – Čogrljevog jezera. Nastavljamo vožnju uz Dobru do Skrada gdje posjećujemo izvor rijeke Dobre i nastavljamo se uspinjati prema Skradskom vrhu nakon čega slijedi opuštajući spust do Ravne Gore. Za nagradu za uspješno pedaliranje u Ravnoj Gori nas čeka okrjepa u OPG Kota u kojem možemo degustirati razne plodove od šumskog voća.Smještaj. Večera. Noćenje.
 
2. DAN: Ravna Gora – Delnice – Mrkopalj – Begovo Razdolje (35 km – zahtjevnost 3-4/5)
Nakon doručka nastavljamo s bicikliranjem u smjeru Leskove Drage gdje ćemo posjetiti etno imanje obitelji Juretić i upoznati se sa starim načinom života u Gorskom kotaru. Nakon razgledavanja nastavljamo preko Kupjaka i Starog do Petehovca. Od Petehovca slijedi spust do Delnica gdje ćemo posjetiti Popovićev mlin - prvi mlin na struju u Gorskom kotaru te doznati više o početku prerade žita u Gorskom kotaru, ali i gater s jelenskom divljači. Od Delnica nastavljamo u smjeru Lučica gdje se lagano uspinjemo kroz predio Presika do Sungera i skrećemo lijevo Karolinskom cestom do Mrkoplja. U Mrkoplju nas čeka posljednji uspon dana prema najvišem naselju u Hrvatskoj – Begovom Razdolju. Smještaj. Večera. Noćenje.
 
3. DAN: Begovo Razdolje – Lokve – Fužine (35 km – zahtjevnost 3/5)
Nakon doručka opraštamo se od Begovog Razdolja i krećemo preko Matić poljane i Tuka do Mrkoplja gdje se uspinjemo do biatlonskog centra Zagmajna. Nastavljamo kroz gustu jelovu šumu do Brestove Drage gdje nas čekaju fajeri – 13 kamenih krnjih piramida koje su služile kao nosači drvenog mosta preko udoline. Od Brestove Drage se spuštamo do Sopača gdje skrećemo lijevo do pećine Bukovac u kojoj su pronađeni tragovi pračovjeka i pećinskog medvjeda. Od pećine Bukovac se spuštamo do Belog Sela gdje nas očekuje Edukativni planinski vrt osjetila na Karolini. Nakon što degustiramo neke od proizvoda OPG Borovnica i naučimo ponešto o uzgoju šumskih plodova, krećemo dalje do Fužina gdje krugom oko jezera Bajer zaključujemo 3. dan biciklističke ture po Gorskom kotaru. Smještaj. Večera. Noćenje.
 
4. DAN: Fužine – Lič – Drivenik – Plase – Križišće – Njivice (40 km/400 m ukupnog uspona)
Iz centra Fužina krećemo u smjeru Liča - jednog od najstarijih naselja Gorskog kotara. Na ulazu u Lič skrećemo lijevo prema Ličkom polju gdje se nalazi svetište Majke Božje Snježne koje datira iz 1733. Od svetišta nastavljamo do centra Liča gdje ćemo se nakratko zaustaviti kod područne osnovne škole i posjetiti vrlo bogatu i zanimljivu etnografsku zbirku. Nakon razgledavanja zbirke  nastavljamo kroz naselje sve do nasada planinske lavande. O lavandi brine OPG Plesničar kod kojih ćemo kušati brojne proizvode (čajeve, sokove, kolače itd.) od lavande. Nakon delicija od lavande uspinjemo se preko Drivenika prema hrbtu Vinodola. Najprije stižemo do vidikovca Mahavica, jednog od 6 vidikovaca objedinjenih pod nazivom Oči Vinodola, s kojeg se naziru predivne vizure Kvarnerskog zaljeva. Od Mahavice nastavljamo asfaltnom cestom do Plasa gdje dolazimo na Karolinsku cestu, a potom u Ružić Selu skrećemo lijevo na prvotnu trasu Karolinske ceste koja zavija ponad Križišća. Od Križišća nastavljamo u smjeru Krčkog mosta kojeg prelazimo i nakratko se zadržavamo u Omišlju - gradu- spomeniku, bogatom kulturno-povijesnim znamenitostima. Od Omišlja nastavljamo dalje do Njivica, nekada malog ribarskog naselja, a danas poznatog turističkog odredišta, mjesta s dušom, prepunog toplih temperamentnih mediteranskih ljudi.Noćenje u Njivicama.
 
5. DAN: Njivice – spilja Biserujka – uvala Soline – Malinska (20 km – zahtjevnost 3/5)
Posljednji dan Zeleno-plave avanture rezerviran je za upoznavanje otoka Krka. Iz centra Njivica krećemo uz jezero prema selu Rudine gdje se nalazi spilja Biserujka koja je uređena za posjet turista i odlikuje se bogatstvom špiljskih ukrasa. Od Biserujke nastavljamo u smjeru Čižića do uvale Soline gdje možemo zastati i okupati se, ali i namazati ljekovitim blatom. Od uvale Soline preostaje nam još lagani uspon nazad do Njivica. Noćenje u Njivicama.
 
6. DAN: Njivice – Malinska – Krk (30 km – zahtjevnost 3/5)
Nakon doručka, iz centra Njivica krećemo Rajskom cestom - obalnom stazom do Malinske – jednog od najposjećenijih turističkih mjesta na otoku Krku. Od Malinske nastavljamo uz morsku obalu do mjesta Porat gdje ćemo posjetiti kompleks iz 1480. godine kojeg čine crkva sv. Marije Magdalene, franjevački samostan, redovnički samostan te muzej s raritetnim izlošcima i glagoljaškim lapidarijem. Nakon razgledavanja crkve i samostana nastavljamo kroz bjelogoričnu šumu do Fumka – brežuljka na kojem se nalazi zavjetno raspelo, a s kojeg se pruža predivan pogled na Riječki zaljev. Od Fumka se spuštamo do jedne od najljepših uvala na otoku Krku – uvale Čavlena. Nakon predaha slijedi nam lagani uspon do sela Milohnići nakon čega nastavljamo jugozapadnim dijelom otoka Krka prema najvećem naselju na otoku – gradu Krku. Noćenje u Krku.
 
7. DAN: Krk – Vrbnik – Krk (30 km/300 m ukupnog uspona)
Biti na otoku Krku, a ne kušati njegove delicije, bio bi grijeh. Iz tog razloga će nam posljednji dan biciklističke avanture omogućiti da u njima uživamo. Iz centra Krka lagano se uspinjemo prema Dobrinju – gradu-muzeju smještenom u srcu otoka. Nakon predaha, nastavljamo kroz vinograde Vrbničkog polja do Vrbnika – grada bogate glagoljaške baštine smještenom na 50 metara visokoj stijeni ponad mora. U samom centru posjetit ćemo jednu od brojnih vinarija i kušati prave autohtone krčke delicije: ovčji sir, pršut i naravno, vrbničku žlahtinu. Nakon degustacije, među vrbničkim zidinama potražit ćemo najužu ulicu na svijetu i pokušat se provuć kroz nju. Nakon razgledavanja, oprostit ćemo se od Vrbnika i lagano se uspeti ponovo do Vrbničkog polja i nastaviti u smjeru grada Krka. Uskoro će se pred nama ukazati Puntarski zaljev s otočićem Košljunom na kojem se nalazi franjevački samostan iz 11. stoljeća. Spuštamo se potom prema predjelu Dunat gdje se nalazi ranoromanička crkva sv. Dunata iz 12. stoljeća. Nakon predaha nastavljamo uređenom biciklističkom stazom do grada Krka gdje završavamo zeleno-plavu avanturu na 2 kotača.
 
8. DAN: Odlazak
 
©all rights reserved
Trebam li imati svoj bicikl i opremu?
Bilo bi poželjno da imate svoju opremu u kojoj se osjećate najugodnije i na koju ste navikli. Bicikl možete unajmiti i kod nas.
 
Koliko je zahtjevan ovaj izlet?
Zahtjevnost izleta je 3 što znači da biste trebali biti u formi kako biste ga uspješno odradili. Ne savjetuje se potpunim početnicima bez kondicije.

Pretraživanje smještaja

Pretraživanje ugostiteljskih objekata

...da se najmanji grad na svijetu...
nalazi u središnjoj Istri, na sjeverozapadu Hrvatske...
više >>
...da je hrvatski kipar Marin s otoka Raba...
osnivač jedne od najmanjih Republika - Republike San Marino smještene na sjeveroistoku Italije...
više >>
...da se istarski tartuf nalazi u Guinnesovoj knjizi rekorda...
i da je najveći tartuf na svijetu 1999. godine pronašao Giancarlo Zigante...
više >>
Dva čuda čudesne prirode - Šarganska osmica i Drvengrad
Život je čudo. I piše čudesne priče. A kad te priče ispričate na čudesnoj zlatnoj planini – Zlatiboru, u režiju ubacite Emira Kusturicu onda dobijete čudesan gr...
više >>
Fulfinum Mirine - i bi tako jedan rimski grad
Zatvorite oči i dozvolite nas da vas provedemo jedinim gradom kojeg Rimljani izgradiše na otoku Krku.......
više >>
Zlatibor - tamo gdje te znatiželja povuče, a srce odluči ostati... 2. DIO
Sirogojno – čuvar zlatiborskih tajni. Života s početka 20. stoljeća. Osjećaja pripadnosti i poštovanja. Mjesto gdje ti za brendiranje ne trebaju skupi tečajevi....
više >>