+385 (0)51 858 573
  +385 (0)95 7331 913

O Hrvatskoj

ZEMLJOPISNI POLOŽAJ
Hrvatska se smjestila na međi zapadne i istočne Europe pa tako sa Slovenijom graniči na zapadu, s Mađarskom na sjeveru, Srbijom, Crnom Gorom i BiH na istoku dok je morskom granicom odvojena od Italije. Hrvatska je podunavska i jadranska zemlja, ali i mediteransko pročelje središnje Europe s vrlo povoljnim geoprometnim položajem na stjecištu važnih europskih koridora. Treća je u Europi po vodnom bogatstvu, a gotovo 10% ukupne površine Hrvatske je zaštićeno u sklopu 8 nacionalnih parkova, 11 parkova prirode te dva stroga rezervata u kojima žive stotine endemskih biljnih i životinjskih vrsta.
 
POVRŠINA
Hrvatska se prostire na 56.594 km2 kopnene i 31.067 km2 morske površine idealne za sportove na moru (jedrenje, ronjenje, plivanje).

NASELJENOST 
Prema zadnjem popisu Hrvatska ima 4.437.460  stanovnika, većinom Hrvata, ali i pripadnika nacionalnih manjina (Srbi, Bošnjaci, Slovenci, Crnogorci, Mađari, Česi, Talijani i Albanci).

DRŽAVNO UREĐENJE
Hrvatska je unitarna republika s parlamentarnim sustavom

GLAVNI GRAD
S ukupno 779.145 stanovnika Zagreb je sa glavni grad Republike Hrvatske i ujedno njezino gospodarsko, prometno, kulturno i akademsko središte.
 
SLUŽBENI JEZIK
Hrvatski 
 
VREMENSKA ZONA
UTC+1

BROJ OTOKA, HRIDI I GREBENA/DUŽINA MORSKE OBALE
Zemlja s tisuću otoka – jedan je to od naziva za Hrvatsku koja broji 1.244 otoka, otočića, hridi i grebena. Kao najveći se izdvajaju Krk i Cres (oba na Kvarneru), a naseljenih je samo 50. Morska obala je dugačka 6.278 km od čega na otoke, hridi i grebenje otpada 4.398 km.
 
NAJVIŠI VRH
Dinara 1831 m/nm.
 
KLIMA
Hrvatska nudi uživanje u dvije klimatske zone – ugodnoj sredozemnoj klimi duž obale Jadranskog mora s izuzetno mnogo sunčanih sati godišnje, gdje su ljeta suha i vruća, a zime blage i vlažne i umjerenoj kontinentalnoj klimi u unutrašnjosti (u pojedinim dijelovima i planinskoj). Prosječna temperatura zraka u unutrašnjosti je u siječnju 0°C do 2°C, a u kolovozu 19°C do 23°C dok je u Primorju: u siječnju 6°C do 11°C, a u kolovozu 21°C do 27°C. Zimi je temperatura mora 12°C, a ljeti oko 25°C.
 
NOVAC
Službena valuta u Hrvatskoj je kuna (1 kuna = 100 lipa). Postoji u apoenima od 5 kn, 10, 20, 50, 100, 200, 500 i 1.000 kn i kovanicama od 1, 2 i 5 kn te 1, 2, 5, 10, 20 i 50 lp. Inozemnu valutu možete promijeniti u brojnim bankama, mjenjačnicama, poštanskim uredima, ali i u turističkim agencijama, hotelima i kampovima. Preporučujemo da to učinite u ovlaštenim mjenjačnicama u kojima ćete ostvariti najpovoljniji tečaj. Kreditnim karticama moguće je platiti gotovo svugdje osim u manjim caffe barovima i na tržnicama. U Hrvatskoj se najviše koriste  Eurocard/Mastercard, Visa, American Express i Diners kartice.
 
NAPON ELEKTRIČNE MREŽE
Napon je 220V, a frekvencija 50Hz.

VODA
Voda iz svih gradskih vodovoda je prikladna za piće.
 
BESPLATAN WI – FI
Besplatan Wi-Fi dostupan je u svim većim gradovima, na ukupno 300 lokacija u Hrvatskoj.
 
PUTNI DOKUMENTI
Za građane EU dovoljna je osobna iskaznica, za ostale važeća putovnica. Vize su rijetkost, a na www.mvpei.hr možete provjeriti jeste li ju obvezni ishodovati. 

PRIJAVA BORAVKA
Svaki gost, domaći ili strani, sukladno Zakonu o boravišnoj pristojbi i Zakonu o strancima mora biti prijavljen i za njega mora biti plaćena boravišna pristojba. Svaki pružatelj usluge smještaja gosta je dužan prijaviti, imati potvrdu o prijavi boravka te na zahtjev gosta istu predočiti.  
 
ZDRAVSTVENA ZAŠTITA
U svim većim hrvatskim gradovima postoje bolnice, a u manjim gradovima i mjestima ambulante, hitna pomoć i ljekarne. Ukoliko turisti dolaze iz neke od zemalja s kojom Hrvatska ima potpisanu Konvenciju o medicinskoj skrbi (Health Care Convention), ne plaćaju medicinske usluge, dok se turistima iz ostalih zemalja medicinske usluge naplaćuju prema važećem cjeniku. Turisti mogu koristiti i usluge privatnih liječnika i stomatologa koje plaćaju po cjeniku odabranog pružatelja usluge.  
 
DRŽAVNI PRAZNICI
1. siječnja - Nova Godina
6. siječnja - Tri kralja
Uskrs i uskrsni ponedjeljak (kako pada)
1. svibnja - Praznik rada
15. lipnja - Tijelovo
22. lipnja - Dan antifašističke borbe
25. lipnja - Dan državnosti
5. kolovoza - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti
15. kolovoza - Velika Gospa
8. listopada - Dan neovisnosti
1. studenoga - Svi sveti
25. i 26. prosinca - Božićni blagdani

Pretraživanje smještaja

Pretraživanje ugostiteljskih objekata

Kastav - gdje caruju Blues, legende i Bela nedeja (1. dio)
Jer o Kastvu se uvijek ima nešto za reći. Ako nije povijesni podatak, onda su legenda ili kakva korisna informacija......
više >>
301. Sinjska alka
Priznajem i da o Alki nisam imala previše pojma osim da 'usridu' donosi 3 punta, da se održava u spomen na slavnu bitku iz 1715. godine kad su Sinjani protjeral...
više >>
Raj za bonkuloviće
A bonkulovići su oni koji znaju spojiti naizgled nespojive okuse i u njima uživati svim svojim čulima.......
više >>
...da je Zlatni rat...
plaža na Bolu na Braču, poznata po tome što...
više >>
...da se najmanja katedrala na svijetu...
nalazi u gradiću Ninu, pored Zadra...
više >>
...da je Bijela kuća u Washingtonu...
građena mramorom s otoka Brača......
više >>