+385 (0)51 858 573
  +385 (0)95 7331 913

Rastoke - skriveni biser kontinentalne Hrvatske

Jedinstveno vodeničarsko mjesto na kojem se rijeka Slunjčica rastače preko sedrenih stijena, stvarajući pritom mnogo malih jezera i slapova od kojih su najpoznatiji Buk, Hrvoje i Vilina kosa. 
 
Dugo su bile neotkrivene zbog prometne izoliranosti, čak nisu bile interesantne ni turskim osvajačima. U njima se žito oduvijek mljelo, ali ono što je interesantno, ne uz pomoć ljudske ili životinjske snage, već uz pomoć snage vode. Prva mlinica datira iz 17.stoljeća, a mnogi su slapovi nazvani po vlasnicima mlinica.
 
Zbog svoje ljepote i brojnih slapova zovu ih „Plitvicama u malom". Cijelo selo je povezano drvenim stazicama duž kojih se Slunjčica rastače u brojne rukavce, vijugajući pritom uz stare drvene kućice.

Ne zna se jesu li Rastoke ljepše u proljeće kad priroda pokazuje svu svoju čar u tisuće nijansi zelene boje, a voda poprimi smaragdni sjaj ili zimi kad bijeli pokrivač prekrije mlinice i staze, a jezera zalede.
 
Ako zavirite u dubinu vode Slunjčice, možete vidjeti vidru, ali i autohtonu pastrvu čije specijalitete pripremaju u ugostiteljskim objektima u Rastokama.
 
Oni željni aktivnog odmora mogu birati rafting, kajakarenje ili vožnju kanuom Koranom i Mrežnicom, paintball, vožnju quadovima (ATV) ili se jednostavno okupati u jednoj od te dvije rijeke.  Ljubitelji vožnje na dva kotača mogu uživati u 7 biciklističkih staza dužine 110 km rutama koje vode čak i do 30 km udaljenih Plitvičkih jezera. Planinari će sigurno doći na svoje u slunjskoj „Stazi šume i vode" koja nije pretjerano zahtjevna, ali zato nudi ugodnu šetnju šumom i uživanje u predivnim vidikovcima, odmor na izvoru Slunjčice i šetnju do Rastoka.
 
Zbog svih prirodnih ljepota, ali i očuvanih tradicijskih običaja, Rastoke su 1969. godine uvrštene u Registar nepokretnih spomenika kulture.
 
 
 
Izvor fotografija: www.plitvice-info.hr/www.plitvicki-dvori.com/www.tz-slunj.hr

Pretraživanje smještaja

Pretraživanje ugostiteljskih objekata

...da se najmanji grad na svijetu...
nalazi u središnjoj Istri, na sjeverozapadu Hrvatske...
više >>
...da je hrvatski kipar Marin s otoka Raba...
osnivač jedne od najmanjih Republika - Republike San Marino smještene na sjeveroistoku Italije...
više >>
...da se istarski tartuf nalazi u Guinnesovoj knjizi rekorda...
i da je najveći tartuf na svijetu 1999. godine pronašao Giancarlo Zigante...
više >>
Raj za bonkuloviće
A bonkulovići su oni koji znaju spojiti naizgled nespojive okuse i u njima uživati svim svojim čulima.......
više >>
Kastav - gdje caruju Blues, legende i Bela nedeja (1. dio)
Jer o Kastvu se uvijek ima nešto za reći. Ako nije povijesni podatak, onda su legenda ili kakva korisna informacija......
više >>
301. Sinjska alka
Priznajem i da o Alki nisam imala previše pojma osim da 'usridu' donosi 3 punta, da se održava u spomen na slavnu bitku iz 1715. godine kad su Sinjani protjeral...
više >>