+385 (0)51 858 573
  +385 (0)95 7331 913

Turistički vodič – snaga koja ruši kulturološke razlike

Do ljudi je, ne do sustava. Usudila bih se reći, u kontekstu turizma – do vodiča je, nije do destinacije. Jer dobar vodič može i najnezanimljiviju destinaciju učiniti zanimljivom – ako ima dobru priču. A kako ispričati priču i ljude 'držati' zainteresiranima – to se uči.
 
Upravo je edukacija turističkih vodiča u smjeru interpretacije lokaliteta na kojima vode, a time i baštine bila jedna od tema 9. regionalnog susreta vodičaAlpe Adria" održanog 6. veljače 2019. Tina Hudnik i Maja Campelj aka G-Guides odlučile su po prvi puta ove godine promijeniti mjesto održavanja pa je tako umjesto u Ljubljani susret održan u Klagenfurtu. I nisu pogriješile jer su dobile punu podršku Gospodarske komore regije Carinthia koja nas je zaista lijepo ugostila. Ali i udruženja vodiča Austria Guides i Kluba profesionalnih turističkih vodiča Slovenije. Primijetit ću da je događanje bilo izvrsno strukturirano pa smo tako kroz 3 predavanja kolegica vodičkinja iz Austria Guides  saznali koliko smo u biti povezani i regionalno i povijesno i kulturološki. Patricia Gerlich ispričala nam je o grofovima Ortenburg i njihovoj povezanosti unutar alpsko-jadranskog područja, Irene Weber predstavila je Dance Macabre odnosno Ples mrtvaca s primjerima iz Austrije, Slovenije i Hrvatske, a Martha Mann ispričala nam je zanimljivu priču o Juliusu Kugy, velikom planinaru, botaničaru i piscu, zaljubljeniku u Julijske Alpe.
 
Htjeli mi priznati ili ne, ne možemo nikad znati sve. I koliko god da učili i usavršavali se, nema tog turističkog vodiča ili pratitelja koji može znati sve o svim destinacijama. Nemoguće i gotovo! Rekli bi Dalmatinci – daj dite materi. I u pravu su. Jer da ste ne znam kakav internetski guru nećete na Internetu moći pronaći priče koje su lokalni turistički vodiči čuli od svojih nona i nonića, od gospođe Mare koja se eto ne sjeća koji je jučer bio dan, ali se itekako sjeća kako je njezin susjed Joža sam u svojoj radionici izrađivao lonce i kako su ona i njezine prijateljice uvijek kao slučajno tuda prolazile i uvijek nešto dobile. A da ne govorimo o legendama, pričama, običajima.  Ali da bi sve to imalo smisla, lokalna samouprava mora osigurati infrastrukturu, škole i fakulteti primjerenu edukaciju, strukovne udruge kvalitetnu nadogradnju i specijalizaciju, a vodiči neprekidno raditi na sebi i na svojim vještinama.
 
Kako povezati sve elemente održivog turizma s naglaskom na ulogu turističkih vodiča, a da svi budu zadovoljni učinjenim bila je tema panel rasprave u kojoj su sudjelovali upravo gore navedeni dionici. Iztok Sila predavač je pri Visokoj školi za hotelijerstvo i turizam na Bledu, Gregor Födransperg vlasnik turističke agencije Slovenia Explorer, Georg Overs direktor turističkog ureda regije Villach, Antonella Comelli, turistička vodičkinja iz Udina, Elizabeta Milanović, direktorica TZ Središnja Podravina i Ivana Karanikić (moja malenkost) vodič i vlasnica putničke agencije prolingua travel.
 
Osim što dolazimo iz Hrvatske, kolegica Elizabeta i ja imale smo još jednu zajedničku poveznicu – obje smo certificirane interpretacijske vodičkinje udruženja Interpret Europe koje smo sa zadovoljstvom predstavile. A po pozitivnim reakcijama sudionika na naše izlaganje, vjerujem da smo uspješno prenijeli na otprilike 120 kolega koliko ih je prisustvovalo ovom skupu temeljne postulate na kojima Interpret Europe temelji tečajeve za interpretacijske vodiče.
 
U ugodnoj raspravi koja je trajala otprilike sat i pol vremena, svi smo se složili da Alpsko-jadranska regija zaista predstavlja neiskorišteni potencijal i da smo upravo mi vodiči ti koji, uz svesrdnu pomoć turističkih dionika i donosioca odluka te obrazovnih ustanova možemo napraviti pomak u prekograničnoj suradnji i promociji ove predivne regije u kojoj živimo. Isto tako smo se složili da ovakvih događanja treba biti više jer predstavljaju izvrsnu priliku za upoznavanje i umrežavanje.
 
Turistički vodiči oduvijek su bili i bit će, bez obzira na turbulencije, snaga koja ruši kulturološke razlike između turista i posjetitelja i lokalnog stanovništva, najbolji ambasadori svoje zemlje, povijesti i baštine i zahvaljujući tome važan kotačić u mehanizmu održivosti destinacije i pokretanju gospodarskog razvoja.

Pretraživanje smještaja

Pretraživanje ugostiteljskih objekata

...da se najmanji grad na svijetu...
nalazi u središnjoj Istri, na sjeverozapadu Hrvatske...
više >>
...da je hrvatski kipar Marin s otoka Raba...
osnivač jedne od najmanjih Republika - Republike San Marino smještene na sjeveroistoku Italije...
više >>
...da se istarski tartuf nalazi u Guinnesovoj knjizi rekorda...
i da je najveći tartuf na svijetu 1999. godine pronašao Giancarlo Zigante...
više >>
Raj za bonkuloviće
A bonkulovići su oni koji znaju spojiti naizgled nespojive okuse i u njima uživati svim svojim čulima.......
više >>
Kastav - gdje caruju Blues, legende i Bela nedeja (1. dio)
Jer o Kastvu se uvijek ima nešto za reći. Ako nije povijesni podatak, onda su legenda ili kakva korisna informacija......
više >>
301. Sinjska alka
Priznajem i da o Alki nisam imala previše pojma osim da 'usridu' donosi 3 punta, da se održava u spomen na slavnu bitku iz 1715. godine kad su Sinjani protjeral...
više >>