+385 (0)51 858 573
  +385 (0)95 7331 913

Vrbovsko - sva ljepota goranske prirode duž kanjona Kamačnik

Najistočnije naselje Gorskog kotara koje obuhvaća 60 naselja od kojih su najpoznatiji Vrbovsko, Moravice, Lukovdol, Severin i Gomirje.
 
Severin je poznat po dvorcu Zrinskih i Frankopana, Lukovdol je rodno mjesto pjesnika Ivana Gorana Kovačića i kulturno središte Vrbovskog, u Gomirju se nalazi najzapadniji pravoslavni manastir u Europi u čijem sklopu je i crkva sv. Jovana Preteče.
 
Ako dolazite iz smjera Ravne Gore i na izlazu iz udoline koju je stvorila rijeka Dobra skrenete udesno, krenuli ste u smjeru predivnog vodenog toka, zaštićenog krajolika Kanjona Kamačnik. Čim uđete u prostor kanjona uočit ćete ostatke stare pilane čiji izgled priča posebnu priču o prošlosti. Uređena pješačka staza vodit će vas gotovo 3 kilometra duž rječice kristalno čiste vode i bogatu vegetaciju zaštićene flore i faune koja se na kraju svog puta ulijeva u rijeku Dobru.
Mostići izgrađeni u Kamačniku nepresušan su izvor inspiracije mnogobrojnim slikarima i fotografima. Vrelo se nalazi na 410 m nadmorske visine. Posebno je ekološki vrijedan dio područja podno zaselka Japići gdje bujični potoci utječu u Kamačnik, a obronci su obrasli šikarama vrbe i šumarcima crne johe.
 
Ako iz udoline nastavite nekoliko stotina metara naprijed, u oštrom lijevom zavoju uočit ćete cesticu koja na prvi pogled ne vodi nigdje, ali već nakon nekoliko okreta kotača naći ćete se usred netaknute prirode. Duž čitavog puta s lijeve strane vijuga potočić koji vas kao prirodni putokaz vodi do Čogrljevog jezera, smještenog u predivnoj šumskoj oazi. Izvor je to Studen vrela s malim slapom Vede koji je nekad korišten za pogon starog mlina.
 
Dođite u Vrbovsko i doživite ga u potpunosti!
 
 
 
 
Izvor fotografija: www.tz-vrbovsko.hr/www.youtube.com

Pretraživanje smještaja

Pretraživanje ugostiteljskih objekata

Kastav - gdje caruju Blues, legende i Bela nedeja (1. dio)
Jer o Kastvu se uvijek ima nešto za reći. Ako nije povijesni podatak, onda su legenda ili kakva korisna informacija......
više >>
301. Sinjska alka
Priznajem i da o Alki nisam imala previše pojma osim da 'usridu' donosi 3 punta, da se održava u spomen na slavnu bitku iz 1715. godine kad su Sinjani protjeral...
više >>
Raj za bonkuloviće
A bonkulovići su oni koji znaju spojiti naizgled nespojive okuse i u njima uživati svim svojim čulima.......
više >>
...da Zlatni rat...
plaža na Bolu na Braču, poznata po tome što...
više >>
...da se najmanja katedrala na svijetu...
nalazi u gradiću Ninu, pored Zadra...
više >>
...da je Bijela kuća u Washingtonu...
građena mramorom s otoka Brača......
više >>