+385 (0)51 858 573
  +385 (0)95 7331 913

Zagreb - glavni grad Hrvatske i jedna od najmlađih europskih metropola

Spustite se niz Sljeme, popijte gutljaj iz fontane Manduševac, pogledajte prema Gornjem gradu kad Grički top pucnjem označi podne, utrošite 64 sekunde na vožnju uspinjačom...

Zagreb je glavni grad Hrvatske i jedna od najmlađih europskih metropola. Najveći je hrvatski grad iako još uvijek nema milijun stanovnika. O Zagrebu bi se moglo pripovijedati nadugačko i naširoko. Smjestio se na južnim obroncima planine Medvednice čiji najviši vrh – Sljeme – je  omiljeno izletište Zagrepčana i njihovih gostiju, kako zimi tako i ljeti. Sljeme su proslavili najbolji hrvatski skijaši – brat i sestra Ivica i Janica Kostelić.
 
Prvi puta se u pisanim dokumentima pojavljuje 1094. godine. Postoji legenda koja kaže da je stari ban, žedan i umoran, sljedećim riječima naredio djevojci Mandi da mu s izvora donese vode: „Mando, dušo, zagrabi!" pa tako danas u sjećanje na tu legendu na Jelačićevom trgu postoji fontana Manduševac.  
 
Središte Zagreba čine povijesne četvrti Gornji grad i Kaptol te Donji grad, a štiti ga Majka Božja od Kamenitih vrata. Donji grad s Gornjim spaja Zagrebačka uspinjača koja se smatra najkraćom žičanom željeznicom na svijetu namijenjenom javnom prijevozu. Dugačka je 66 metara, a 'putovanje' traje čitave 64 sekunde.
 
Svaki grad na svijetu ima 'ono nešto' što ga razlikuje od drugih. Zagreb je tih 'ono nešto' prepun pa ćemo vam navesti samo neke, a ostale možete upoznati i doživjeti s prolingua travel putničkom agencijom.
 
Park - šuma Maksimir otvorena je 1794. godine na mjestu stare biskupske šume u kojoj je biskup Maksimilijan svojim sugrađanima odlučio pružiti mjesto za odmor. Nazvan je po njemu Maksimilijanov mir ili skraćeno – Maksimir. Zanimljivo je da je površinom identičan Central Parku u New Yorku. U parku se nalazi pet jezera, a kroz njega protiče sedam potoka - Bliznec, Bukovčak, Dahlia, Maksimirec, Mirni dol, Piškornica i Štefanovec.
 
Zrinjevac ili park Nikole Šubića Zrinskog, perivoj je s alejom od 220 platana posađenih 1872. godine i dio je tzv. Zelene potkove (ili Lenucijeve potkove), urbanističke cjeline sedam zagrebačkih donjogradskih trgova.
 
Trg bana Josipa Jelačića, središnji zagrebački trg najposjećenija je turistička atrakcija, a turisti rado posjećuju i gradsko groblje Mirogoj zbog ljepote njegove arhitekture.
 
Upravo u Zagrebačkoj školi crtanog filma rođen je 'Profesor Baltazar' čijih je 59 epizoda otkupilo 30 zemalja svijeta, a najviše uspjeha je postigao u Skandinaviji.  
 
Jarun – gradsko naselje, sportsko-rekreacijski centar i mjesto noćnog života. Popularno izletište Zagrepčana uređeno je 1987. za potrebe ljetne Univerzijade.
 
Uz Kamenita vrata i Popov toranj, kula Lotrščak na zagrebačkom Gornjem gradu – Gradecu, jedan je od najpoznatijih simbola grada Zagreba. U kuli je smješten Grički top koji svakog dana pucnjem označava podne.
 
Ilica – glavna je gradska ulica i trgovačko središte. Zanimljivo je da ime Ilica ne nalazimo ni u jednom gradu u Hrvatskoj ili državi susjednoj državi. Jedini grad imena Ilica je turističko naselje na zapadu Turske.
 
Zagrebačka katedrala najveća je i najmonumentalnija hrvatska sakralna građevina i jedan od najvrijednijih spomenika hrvatske kulturne baštine. U katedrali su pokopani posmrtni ostaci hrvatskih velikana.
 
Svakako posjetite tržnicu Dolac i kušajte potpuno prirodne proizvode zagrebačkih kumica, a za kraj obilaska sjednite u neki od mnogobrojnih zagrebačkih restorana i naručite, recimo, zagorske štrukle ili puricu s mlincima.
 
A onaj slatki završni touch kušajte u tradicionalnoj slastičarni Vincek ili novijoj, ali s ništa manje ukusnim slasticama – Cukeraj.

Pretraživanje smještaja

Pretraživanje ugostiteljskih objekata

...da se najmanji grad na svijetu...
nalazi u središnjoj Istri, na sjeverozapadu Hrvatske...
više >>
...da je hrvatski kipar Marin s otoka Raba...
osnivač jedne od najmanjih Republika - Republike San Marino smještene na sjeveroistoku Italije...
više >>
...da se istarski tartuf nalazi u Guinnesovoj knjizi rekorda...
i da je najveći tartuf na svijetu 1999. godine pronašao Giancarlo Zigante...
više >>
Raj za bonkuloviće
A bonkulovići su oni koji znaju spojiti naizgled nespojive okuse i u njima uživati svim svojim čulima.......
više >>
Kastav - gdje caruju Blues, legende i Bela nedeja (1. dio)
Jer o Kastvu se uvijek ima nešto za reći. Ako nije povijesni podatak, onda su legenda ili kakva korisna informacija......
više >>
301. Sinjska alka
Priznajem i da o Alki nisam imala previše pojma osim da 'usridu' donosi 3 punta, da se održava u spomen na slavnu bitku iz 1715. godine kad su Sinjani protjeral...
više >>