+385 (0)51 858 573
  +385 (0)95 7331 913

Fulfinum Mirine - i bi tako jedan rimski grad

Kao što to obično biva, sve ono što nam je pred nosom zadnje posjetimo. Iako sam tu već nekoliko puta bila, nikad nisam dolazila sama i nikad dan nije bio ovako prelijep kao danas. Još da se potrefi da budem kući kad se ovdje održavaju Dani antike i da bazilika bude otvorena pa da mogu zaviriti i unutra, to će onda biti pun pogodak.
 
Inače, to ovdje se zove Fulfinum Mirine, danas punim imenom Arheološki park Mirine – Fulfinum. Za ljenčine koji obožavaju samo one znamenitosti koje, po mogućnosti, dozvoljavaju ulazak u samo srce znamenitosti, imam dobru vijest. Parkirati se možete tik pred ulaz. A za sve druge imam još bolju. Do ovog predivnog mjesta mogu vas dovesti vaše nožice ili pak dvonožni ljubimac (pritom mislim na bicikl). Ako krećete iz Omišlja, možete se prošetati, ali i našetati. Prošetavanje traje otprilike 2,2 km i to putem Via Origanum odnosno magistralom Origana dok ćete za našetavanje morati odabrati 11,9 km dugu stazu Orhideja.
 
Foto: TZ Omišalj -  Njivice

Ako vam je do gastronomsko-hodačke avanture, onda predlažem da auto parkirate u uvali Voz, od tamo krenete magistralom Origana do Fulfinum Mirine i nazad. Ta avantura će vas koštati otprilike 12,5 kilometara u jednom smjeru. Ali onda imate samo 8 km autom do uvale Črišnjevo, ispod mosta, gdje sigurno nećete propustiti počastiti se izvrsnim ručkom kod poznatog Prdele odnosno Žarka Žeželića čiji je to nadimak. I vjerujte da vrijedi truda.
 
Ali da se vratim ja u Mirine. Karte su se poklopile pred kojih desetak dana i na putu prema gradu Krku stadoh napokon, sama samcijata, u Fulfinum Mirine. Put je izvrsno označen tako da pogriješiti ne možete.
 
Parkirah u hladu, do mene jedan auto zagrebačkih tablica, neki prodajni predstavnik. Stao čovjek na marendu valjda.
Obzirom da nisam planirala obilazak, moje sandale su bile oduševljene kad su vidjele kud sam krenula. Imate, nasreću, dvije mogućnosti. Jedna je da potpuno hodate po travi i makadamu, a druga da dio ipak prohodate po betoniranom dijelu.
 
Odabrah ovu drugu opciju. Prizor je zaista impresivan. S desne strane more, pogled na Rijeku, Opatiju i ostala primorska mjestašca, a s lijeve ostaci ranokršćanskog kompleksa Mirine, smještenog na periferiji nekadašnjeg grada.
Inače, Mirine je dijalektalni naziv za ruševine, Fulfinum je stari rimski grad i baš zato se cijeli ovaj kompleks zove Fulfinum Mirine. Uvala u kojoj se nalazim zove se uvala Sepen, a sve zajedno se nalazi na poluotoku Ert.
 
Rimljani su bili vrlo mudri u odabiru lokacija na kojima će graditi svoje gradove. Kad su došli na Krk, tu su našli dva ilirska plemena – Liburne i Kurikte. Krajem I. stoljeća Flavijevci im daju povlašteni status, a Fulfinum je bio jedini grad koji su Rimljani na Krku izgradili. I to na strateški važnom položaju. I na zahtjev starosjedioca koji su živjeli u prapovijesnoj gradini na brdu i spustili se uz more iz ekonomskih razloga.
 
Nakon kojih 50-tak metara doći ćete do drvenog mostića, izgrađenog na mjestu nekadašnjih rimskih termi. Možete li zamisliti terme izgrađene tako blizu moru?
 

Jeste li znali da je upravo kod ovog mosta pronađen češalj od bjelokosti iz 5. stoljeća nazvan Mirinski češalj? I da na svijetu postoji samo nekoliko sličnih predmeta? Pronađen je 2017. godine, a s obje strane je ukrašen reljefnim prikazima Kristovih čuda. 
Foto: TZ Omišalj-Njivice
Pogled koji vam se pruža s lijeve strane na ostatke nekadašnjeg grada i bazilike je zaista veličanstven. Trudila sam se ne gledati desno, gdje je pogled sve samo ne to obzirom na postrojenje nekadašnje DINA-e petrokemije, ali je to bilo gotovo pa nemoguće obzirom na muziku koja je veselo treštala s omanjeg remorkera.
I evo me u blizini rimskog grada za koji se pouzdano zna da se u njemu život odvijao još i u srednjem vijeku. U gradu je postojalo sve potrebno za nesmetano odvijanje života – forum s kapitolijem, bazilikom i tabernama, lučke instalacije i trgovački dio uz more, terme, vodovod, groblje…
Da se zvao Municipium Flavium Fulfinum znamo jer nam je jedan od rimskih careva – Domicijan – ostavio natpis na kojem spominje neke radove na gradskom vodovodu. Ono što nam je danas još uvijek nepoznanica jest zašto je i kako uništen, a nadajmo se da će si arheolozi dati truda da iskopaju i istraže i ostatke koji se nalaze zakopani ispod suhozida i u plićaku uvale Sepen. Inače, alfa i omega arheološkog istraživanja Fulfinum Mirine je Morana Čaušević-Bully, rodom Omišljanka. Sad docentica na Sveučilištu Bourgogne u Francuskoj.
 
Iako bi čovjek mogao satima ovuda šetati i istraživati, ja sam ponajprije došla zbog ovog najočuvanijeg dijela kompleksa – nekropole i bazilike. Jer su mi impresivni. I baš predivno uklopljeni u okoliš.
 
Ovo je periferija grada. Centar je bio tamo više prema kompleksu Dina Petrokemije. Da sam bila prikladnije obuvena, išla bih istražiti i forum. A Forum je Rimljanima bio centar života – i političkog i ekonomskog i društvenog i religijskog. S hramom. Pročitah u jednom arheološkom izvješću da je hram bio jednostavan, sa samo 4 stupa u pročelju (mene malo podsjeća na Augustov hram u Puli, iako on ima 6 stupova u pročelju) i da je vjerojatno bio posvećen Minervi, Jupiteru i Junoni, trijadi rimskih božanstava.
 
Za vas koji ne znate, Minerva je bila rimska božica mudrosti i rata, zaštitnica umjetnosti i obrta i grada Rima. Ako ikad posjetite Louvre u Parizu, vidjet ćete tamo i njezinu statuu. Jupiter je bio vrhovni bog, Rimljanima ono što je Grcima bio Zeus. On je bog svjetla, šalje grmljavinu i munju (sad znam koga ću nazvati da riješi problem idući put kad bude grmilo, a ja se sakrijem u ladicu!), zaštitnik pravde, istine, braka i ćudoređa i još čuda toga. A Junona, ona je Jupiterova bolja polovica. Prema rimskom vjerovanju, Junona je dobri duh – čuvar svake žene.
 
Nego, jeste li znali da je po njezinom nadimku Moneta nazvan kovani novac?
 
Sad kad sam vas lijepo uputila u to tko je kome što i tko koga štiti od čega, da se vratim ja u Mirine. Stojim tu u sjeni široke krošnje koja se kao čuvar nadvila nad interpretacijsku tablu koja će vam odati samo neke bitne informacije o ovom svjedoku vječne ljubavi Rimljana (a potom i Talijana) prema otoku Krku već od stoljeća prvog (ne sedmog, prvog!). I uživam u miru i dobroj vibri koje ovo mjesto pruža. 
 
Predlažem da prvo zavirite kroz jedan od fenomenalnih otvora s voltom. Jer ja jesam. Nekako mi se čini da je to omiljeno mjesto za fotografiranje svih onih koji sa sobom žele ponijeti dašak prošlosti i romantike.
 
Odlučim skočiti kroz taj otvor, koji je, uzgred rečeno, dio zidova oko bazilike. Nije visoko, ne brinite. I u trenutku oko mene kamen i prostranstvo. Gledam oko sebe i zamišljam koliki je taj grad morao biti, kad mu je ovo bila periferija. Mislim si, čim dođem kući, negdje ću pronaći neki trag. I evo ga.
Prikaz M.Čaušević-Bully prema skici A. Faber (1981)
 
Dan je savršen za fotografiranje. Baš kao i ovo mjesto. Vjerujem da su ga fotografi vjenčanja već otkrili. Jer je ovo mjesto s dušom i pričom.  
 
Evo ovako izgleda kad ga promatrate s morske strane.
 
Iza onih vrata bliže otvoru s apsidom smjestilo se predvorje nekadašnje bazilike. U kojem je, ukopan u živu stijenu pronađen sarkofag. A do njega privilegiran grob s dva pokojnika. Koji, kako kažu arheolozi, spada u 7. ili 8. stoljeće. Više o tome kad budem uspjela ući unutra.
 
A sad prošetajte samnom oko kompleksa…i vratimo se u 5. stoljeće kad je bazilika izgrađena…
 
Jasno mi je da odavde ne vidite, ali radi se o jednobrodnoj crkvi. U obliku latinskog križa. Pretpostavlja se da je bila posvećena sv. Nikoli. Ono što vidimo je da je sačuvana do krovišta. Neki izvori kažu da je najveći na Mediteranu sačuvani sakralni objekt tog tipa. Na nama je da im vjerujemo. Ili da sami krenemo u istraživanje.
Svako ljeto ovo mjesto oživi kad se u srpnju održavaju Antički dani na Fulfinumu. Obzirom da vam ne mogu o tome previše iz prve ruke, jer nisam bila, predlažem vam da pogledate sljedeći video.
 
Vrijeme je da pomalo krenem prema autu. S ovog predivnog mjesta ću se, nadam se, javiti čim prije. Da vam ispričam sve o Antičkim danima i o tajnama koje skrivaju ona bijela vrata.
 
Dotad, uživajte u drugim blogovima…

Pretraživanje smještaja

Pretraživanje ugostiteljskih objekata

...da se najmanji grad na svijetu...
nalazi u središnjoj Istri, na sjeverozapadu Hrvatske...
više >>
...da je hrvatski kipar Marin s otoka Raba...
osnivač jedne od najmanjih Republika - Republike San Marino smještene na sjeveroistoku Italije...
više >>
...da se istarski tartuf nalazi u Guinnesovoj knjizi rekorda...
i da je najveći tartuf na svijetu 1999. godine pronašao Giancarlo Zigante...
više >>
Motovun - div mekog srca i čarobne energije
Dođi u Motovun, napuni se energijom koje ovdje ima napretek i s podestatom Marcom upoznaj skrivene kutke ovog divovskog grada......
više >>
Dva čuda čudesne prirode - Šarganska osmica i Drvengrad
Život je čudo. I piše čudesne priče. A kad te priče ispričate na čudesnoj zlatnoj planini – Zlatiboru, u režiju ubacite Emira Kusturicu onda dobijete čudesan gr...
više >>
Fulfinum Mirine - i bi tako jedan rimski grad
Zatvorite oči i dozvolite nas da vas provedemo jedinim gradom kojeg Rimljani izgradiše na otoku Krku.......
više >>