+385 (0)51 858 573
  +385 (0)95 7331 913

Otoku Krku je zbog njegovih osobitosti još u antici dodijeljen naziv Zlatni otok. Pripada kvarnerskoj skupini otoka smještenoj u sjevernom Jadranu, a s kopnom ga veže Krčki most.  Ono čime se most isticao jest betonski luk od kopna do otočića Sveti Marko, duljine 390 metara, čime je u vrijeme izgradnje postao najveći takav most na svijetu. Za 85 m luk je nadmašio dotada najveći na mostu u Sydneyu.
 
Iako se vrlo rijetko koristi pojam krčko otočje (arhipelag), ono postoji. Njega, uz Krk, čine Prvić  i Plavnik te nekoliko manjih otočića: Mali Plavnik, Sveti Marko koji služi kao glavni nosač Krčkog mosta, Galun ispred Stare Baške, Kirinčić ili Školj u zaljevu Soline, Kormati u blizini Plavnika, Zečevo u Vinodolskom kanalu te Košljun u Puntarskoj dragi.  
Košljun je otočić vrlo bogat vegetacijom zbog čega je proglašen rezervatom šumske vegetacije, a na njemu se smjestio i franjevački samostan. Naravno da ćete ga posjetiti! Vožnja izletničkim brodom kratka je i zabavna.

Krk je oduvijek bio vrlo atraktivno mjesto za život čemu svjedoče i arheološki nalazi. Otprilike 1000 godina pr.Kr. otok naseljavaju Iliri i to prvo pleme Japoda. Oni su živjeli na otoku sve do oko 400. pr. Kr. kad ih sa sjevera potiskuju Kelti koji se na otoku nisu dulje zadržali. Prolaskom Kelta, na Krk dolazi drugo ilirsko pleme, Liburni. Oni su se na otoku zadržali više od tisuću godina, čak i nakon što su ih pokorili Rimljani. Hrvati na Krk dolaze u 7.st. kad se ostaci romaniziranih Liburna stapaju s njima. Moguće je da se manji dio Liburna zadržao još neko vrijeme nakon 7.st. Hrvati su se doseljavali u rodovima po kaštelima pa otud danas otok ima četiri različita narječja.
 
Krajem 12.st. javljaju se iz tih rodova i čuveni knezovi Krčki - Frankopani. To je jedina obitelj na jadranskim otocima čija je moć poprimila europske razmjere.
Svaki dio Krka priča je o šarolikoj povijesti, a prošećete li gradom Krkom, dio  otočne povijesne baštine oživjet će pred vašim očima.
 
U Jurandvoru morate zastati zbog Bašćanske ploče - starohrvatskog spomenika iz oko 1100. godine, pisanog prijelaznim oblikom glagoljice, a  Baška će vas osvojiti ljepotom svoje duge šljunčane plaže i gotovo tirkiznog mora okruženog stijenama koje podsjećaju na mjesečev pejzaž.

Vrbnik, grad koji se na strmoj stijeni nadvio nad morem, oduševit će vas izborom vina, finim jelima, mnoštvom uskih i oku skrivenih ulica i prolaza...
 
Za one aktivne i željne boravka u prirodi Krk nudi 300 km pješačkih i biciklističkih staza.

Svidjet će vam se ovaj otok velikih tipičnih gromača, prožet mirisima smilja, bosilja, lavande i ružmarina. Poprilično smo sigurni u to!
 
 
IZVOR FOTOGRAFIJA: arhiva prolingua travel

Pretraživanje smještaja

Pretraživanje ugostiteljskih objekata

...da se najmanji grad na svijetu...
nalazi u središnjoj Istri, na sjeverozapadu Hrvatske...
više >>
...da je hrvatski kipar Marin s otoka Raba...
osnivač jedne od najmanjih Republika - Republike San Marino smještene na sjeveroistoku Italije...
više >>
...da se istarski tartuf nalazi u Guinnesovoj knjizi rekorda...
i da je najveći tartuf na svijetu 1999. godine pronašao Giancarlo Zigante...
više >>
Motovun - div mekog srca i čarobne energije
Dođi u Motovun, napuni se energijom koje ovdje ima napretek i s podestatom Marcom upoznaj skrivene kutke ovog divovskog grada......
više >>
Dva čuda čudesne prirode - Šarganska osmica i Drvengrad
Život je čudo. I piše čudesne priče. A kad te priče ispričate na čudesnoj zlatnoj planini – Zlatiboru, u režiju ubacite Emira Kusturicu onda dobijete čudesan gr...
više >>
Fulfinum Mirine - i bi tako jedan rimski grad
Zatvorite oči i dozvolite nas da vas provedemo jedinim gradom kojeg Rimljani izgradiše na otoku Krku.......
više >>