+385 (0)51 858 573
  +385 (0)95 7331 913

Lokve - tamo gdje žabe imaju svoj dan

Ako ste pomislili da su žabe aktivne samo u bajkama, prevarili ste se. Žabe su aktivne i u skokovima - u kojima se natječu u "Žabarskoj noći" – jedinstvenoj priredbi u svijetu u kojoj glavne uloge imaju upravo žabe.
 
Predivne bistre plave vode Lokvarskog jezera zaštitni su znak ovog pitoresknog goranskog mjestašca. U njima je oboren i svjetski rekord – ulovljena je jezerska pastrva teška gotovo 25,4 kg.
 
Kad s glavne ceste skrenete prema Lokvama, prvo na što ćete naići je spilja Lokvarka. Nekad pećina Lipa, danas spilja Lokvarka svojom će vas ljepotom ostaviti bez daha. Jer će vam omogućiti da se spustite čak 70 m ispod zemlje! Baš kao i ponor Pinora – najveći ponor spilje Lokvarka. Sigurni smo u to! Spilja ima 6 etaža, ali ih je samo 4 otvoreno za posjetitelje.
 
Volite šetati? Onda preporučujemo šetnju 10 km dugačkom Stazom spilja tijekom koje ćete, osim spilje Lokvarka, obići još 9 spilja. Dvije od njih - Dimnjačareva spilja dugačka 30-tak metara koja završava dvoranom nastanjenom ni manje ni više nego šišmišima i Medvjeđa spilja  - paleontološka spilja u kojoj su pronađeni ostaci prethistorijskih medvjeda – za obilazak su dozvoljene samo speleolozima.
 
Kad nastavite dalje prema centru Lokava, s lijeve strane ne propustite posjetiti Kuću prirode na Lujzijani. Za one koji ne znaju, Lujzijana ili kako je još zovu Lujzinska cesta ili Via Ludovicea, je 200 godina stara cesta koja spaja Karlovac s Rijekom, a nazvana je po Mariji Lujzi, kćeri cara Franje I. Kuću prirode ćete prepoznati po njezinu čuvaru – Maliku - patuljku u zelenom odijelu i s crvenim šeširićem na glavi. Legenda o Maliku samo je jedna od brojnih legendi. Ukoliko vas Malik propusti u kuću, uživajte u nezaboravnim aromama autohtonih goranskih likera, čajeva, džemova i namaza.
 
U samom centru smjestio se Muzej žaba u kojem tijekom polusatnog posjeta možete saznati svakakve zanimljivosti o ovim kreketavcima.
 
Upravo u Lokvama započinju neke od najljepših biciklističkih i pješačkih tura. Staza oko Lokvarskog jezera duga je 17 km – ukoliko je ne želite obići cijelu možete nastaviti prema Park-šumi Golubinjak uživajući u predivnom pogledu na vrh Risnjaka.
 
Dvije atrakcije koje ne smijete propustiti su Ledena spilja u koju su nekada slastičari ubacivali snijeg kako bi ljeti imali dovoljno leda za pravljenje sladoleda i Kraljica šume – 250 godina stara jela, najimpozantnije stablo Golubinjaka visoko 35 metara i u promjeru široko 1,4 metra.
 
 
 
 
Izvor fotografija: www.tz-lokve.hr/croinfo.net

Pretraživanje smještaja

Pretraživanje ugostiteljskih objekata

...da se najmanji grad na svijetu...
nalazi u središnjoj Istri, na sjeverozapadu Hrvatske...
više >>
...da je hrvatski kipar Marin s otoka Raba...
osnivač jedne od najmanjih Republika - Republike San Marino smještene na sjeveroistoku Italije...
više >>
...da se istarski tartuf nalazi u Guinnesovoj knjizi rekorda...
i da je najveći tartuf na svijetu 1999. godine pronašao Giancarlo Zigante...
više >>
Motovun - div mekog srca i čarobne energije
Dođi u Motovun, napuni se energijom koje ovdje ima napretek i s podestatom Marcom upoznaj skrivene kutke ovog divovskog grada......
više >>
Dva čuda čudesne prirode - Šarganska osmica i Drvengrad
Život je čudo. I piše čudesne priče. A kad te priče ispričate na čudesnoj zlatnoj planini – Zlatiboru, u režiju ubacite Emira Kusturicu onda dobijete čudesan gr...
više >>
Fulfinum Mirine - i bi tako jedan rimski grad
Zatvorite oči i dozvolite nas da vas provedemo jedinim gradom kojeg Rimljani izgradiše na otoku Krku.......
više >>