+385 (0)95 7331 913
  info@prolingua-travel.hr


Grad koji se ugnjezdio podno Učke s umjerenom mediteranskom klimom, blagim zimama i podnošljivim ljetima, u 19.stoljeću obavezno mjesto za odmor plemićima Austrougarske Monarhije. Stalno strujanje zraka, morskog aerosola godilo je zdravlju, a to čini i danas. Prosječna ljetna temperatura zraka iznosi 21,9°C, a zimska 7°C. Temperatura mora ljeti se penje do 26°C dok je godišnja insolacija oko 2000 sati.

Opatija, često nazivana i biserom Jadrana, jedna je od najpoznatijih destinacija u Hrvatskoj sa 170-togodišnjom turističkom tradicijom. U organizaciji Južnih željeznica, u Opatiji se 1885. godine održava prvi kongres balneologa. Tom je prilikom odlučeno da će se Opatija proglasiti klimatskim lječilištem što i službeno postaje 1889. godine. 
 
U Opatiju dolaze najpoznatiji liječnici Monarhije i otvaraju sanatorije, grade se šetališta i kupališta. Opatija je tako uz Nicu, Karlove Vare, Cannes i Biarritz postala jedno od najznačajnijih europskih mondenih lječilišta devetnaestog i prve polovice dvadesetog stoljeća.

Ovdje su boravili kraljevi i carevi, književnici, filozofi, pisci, pjesnici i glazbenici. Spomenimo cara Franju Josipa, cara Vilima II, rumunjsku kraljicu Elizabetu, poznatu kao pjesnikinju koja je svoje pjesme objavljivala pod pseudonimom Carmen Sylva, zatim caricu Sissi, pisce A. P. Čehova i Jamesa Joycea, plesačicu Isadoru Duncan, skladatelje Gustava Mahlera i Giacoma Puccinija. Vidjeti i biti viđen - za to je trebalo doći u Opatiju.
 
Danas se ta tradicija nastavlja kroz bogatu ponudu zdravstvenog turizma i wellness sadržaja u posebno uređenim wellness centrima mnogih opatijskih hotela, u Thalassotherapiji, specijaliziranoj klinici za liječenje, rehabilitaciju i prevenciju bolesti srca i krvnih žila u sklopu koje se nalazi i moderan Thalasso Wellness Centar, te u nizu specijaliziranih klinika za stomatologiju, estetsku kirurgiju i ortopediju.
 
 
IZVOR FOTOGRAFIJA: www.belicka.de

Pretraživanje smještaja

Pretraživanje ugostiteljskih objekata

...da se najmanji grad na svijetu...
nalazi u središnjoj Istri, na sjeverozapadu Hrvatske...
više >>
...da je hrvatski kipar Marin s otoka Raba...
osnivač jedne od najmanjih Republika - Republike San Marino smještene na sjeveroistoku Italije...
više >>
...da se istarski tartuf nalazi u Guinnesovoj knjizi rekorda...
i da je najveći tartuf na svijetu 1999. godine pronašao Giancarlo Zigante...
više >>

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se