+385 (0)95 7331 913
  info@prolingua-travel.hr

Postoji jedan Šta da? grad (iz predivnog opisa Rijeke spisateljice Ingrid Divković), nekad bitna austrougarska luka, a danas sjecište povijesti, kulture, zabave i gastronomskih užitaka. Spominje se prvi puta 1281. kao Rijeka Svetog Vida koji je i danas njezin zaštitnik. Toliko je toga što u Rijeci jednostavno ne smijete ne vidjeti. Poželite joj dobro jutro ispijajući svoju prvu kavu na terasi njezine čuvarice – Trsatske gradine, nekad ilirske osmatračnice, a danas, zahvaljujući grofu Lavalu Nugentu koji ju je obnovio kao obiteljski mauzolej, omiljeno mjesto Riječana i njihovih gostiju. Zapet će vam za oko vijugava rijeka Rječina po kojoj je Rijeka i dobila ime koja završava u Mrtvom kanalu, nekad starom prirodnom koritu Rječine, a danas lučici za barke. Još koji korak dalje i evo vas u riječkoj luci prema kojoj je 1912. zaplovila Carpathia, brod heroj koji je spasio 712 putnika s potonulog Titanica i u Rijeku donio prsluk za spasavanje koji je danas jedini prsluk s Titanica u Europi. Carpathia je svoj život okončala nakon što su je pogodila tri torpeda s njemačke podmornice. A torpedo je upravo riječki izum, ironično, zar ne? I lansirna rampa isto.
 
Skrenite pogled samo malo udesno i eto vas na Korzu – riječkoj žili kucavici. Spoj je to moderne i antičke Rijeke koje razdvaja prolaz ispod riječke Ure. Nećemo vam otkriti previše detalja, ali ćemo vas uputiti da potražite ulicu Šišmiša, Kosi toranj i katedralu Svetog Vida...a sve ostale riječke tajne otkrijte s vašim vodičem – prolingua travel turističkom agencijom.
 
Pohvalit će se Rijeka svojom industrijskom baštinom, ali ono što nema roka trajanja su riječka voda i peto godišnje doba – Riječki karneval. Treći je to karneval na svijetu, odmah nakon Rio de Janeira i Venecije. Tih dana cijeli grad i okolica žive maškarano ludilo i pod maskama postaju ono što su oduvijek željeli biti. Otud i moto karnevala – Budi što želiš, dođi na Riječki karneval!
 
Ono što nikako ne smijete propustiti je rukovati se s jednim važnim gospodinom plemićkog porijekla – Ivanom pl. Zajcom. Pronaći ćete ga u parku ispred njegove kuće – riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivan pl. Zajc. U mirisnom okruženju najljepšeg riječkog parka uvijek nešto novo smišlja. Ali ne dolaze mirisi samo otamo – dva koraka udesno i eto vas na Velikoj placi, trbuhu grada. A tu ima svega, friške, netom ulovljene ribe, domaćeg voća i povrća i neizostavnog cvijeća. Ako vam se ne žuri, ručajte u nekoj od malih konoba koje placu okružuju. Ribu, naravno. Istu onu koju ste možda netom prije gledali kod nekog ribara u paviljonu ribarnice.
 
Sigurni smo da ćete u Rijeci izgubiti pojam o vremenu i da će, dok je obiđete, već pomalo početi padati mrak. Iskoristite ga za šetnju Molo longom i škicnite što radi jedan neobičan zaljubljeni par – par renoviranih dizalica, nekad vrijedne radnice, a danas industrijska baština grada na Rječini. Ili, ako ste više za romantično promatranje zvijezda, uputite se u 15-tak minuta udaljeni Astronomski centar Rijeka.
 
A ako za sve ovo nemate vremena – uskočite u Hop-On Hop-Off Rijeka touRIstic bus i upoznajte Rijeku iz sasvim drugačije perspektive.

Pretraživanje smještaja

Pretraživanje ugostiteljskih objekata

...da se najmanji grad na svijetu...
nalazi u središnjoj Istri, na sjeverozapadu Hrvatske...
više >>
...da je hrvatski kipar Marin s otoka Raba...
osnivač jedne od najmanjih Republika - Republike San Marino smještene na sjeveroistoku Italije...
više >>
...da se istarski tartuf nalazi u Guinnesovoj knjizi rekorda...
i da je najveći tartuf na svijetu 1999. godine pronašao Giancarlo Zigante...
više >>

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se