+385 (0)51 858 573
  +385 (0)95 7331 913

Rijeka City Break

Broj dana:
4
Rezerviraj ovaj izlet
Odnedavno europska prijestolnica kulture - Rijeka je moderan grad smješten u srcu Primorsko-goranske županije i najveća luka u Hrvatskoj koja će vas oduševiti svojom raznolikošću. Moderan grad bogate kulturno-povijesne baštine i turistički atraktivnih znamenitosti, 'rodni' grad torpeda, prvoga u svijetu i Karnevala, trećeg na svijetu poslije Rio de Janeira i Venecije.

Jeste li znali...
...da je rt na Antartici blizu Nove zemlje nazvan Rijeka po našem gradu?
...da je Roberto Bartini prvi Riječanin koji je konstruirao zrakoplov?
...da je u Rijeci prvi put u povijesti fotografiran let puščanog zrna?
...da se u Rijeci nalazi jedini u Europi sačuvani prsluk za spašavanje s Titanika, naime Rijeku i slavni parobrod Titanic izravno povezuje brod Carpathia koji je plovio na liniji New York-Rijeka, a spašavao je preživjele brodolomce s Titanika?
...da je u Rijeci 1852. godine puštena u rad prva plinara u jugoistočnoj Europi?
...da je Fiorello Henry La Guardia, član američkog senata i gradonačelnik New Yorka, boravio u našem gradu i igrao za riječki nogometni klub Atletico Fiumano?
...da je Nikola Tesla imao sestru koja je živjela u Rijeci i da su D'Annunzijevi  legionari uništili sva osobna pisma i ostale stvari koje su mogle završiti u muzeju?

  • Veličina grupe:
  • 2 - 20
  • Smještaj:
  • - hotelski/privatni smještaj *** i **** zvjezdice
  • Prijevoz:
  • - privatni automobil/autobus/minibus/kombi (ovisno o veličini grupe)
  • Razdoblje realizacije:
  • Izlet je moguće organizirati tijekom cijele godine.
1. DAN:
Dolazak u Rijeku. Prijava u hotelu/privatnom smještaju. Mjesto okupljanja će sve dane biti isto – prelijepi Koblerov trg.
Nekad Piazza delle Erbe, zelena tržnica, danas omiljeno okupljalište Riječana i njihovih gostiju. Želimo da vaš prvi dan u našem gradu bude opušten pa vas vodimo u obilazak Rijeke tuRIstičkim busom. Osim što ćete Rijeku i Opatiju promotriti iz jedne sasvim druge dimenzije, ako stavite slušalice, na nekoliko jezika ćete saznati crtice iz riječke povijesti. Ako bus ne bude raspoloživ (što je isto moguće), istu ćemo rutu proći našim prijevoznim sredstvom...a sve informacije koje biste čuli u autobusu – doslovno ćemo vam reći i mi. I otkriti otkud nam smiley.
 
Po povratku ćemo protegnuti noge do Katedrale Sv. Vida, obići nekadašnju staru Gradsku vijećnicu na Koblerovom trgu i proći ispod znamenitih Starih vrata (Rimski luk) naslonjenih na vijećnicu. A onda ćemo sjesti na kavu u naš omiljeni lokal preko puta vijećnice i poslušati priču o povijesti Koblerovog trga, o fontani sa starim 'kolodrobom' za papir i o tome zašto Gradsku uru krasi dvoglavi orao.
Slobodno vrijeme za večernju šetnju gradom – preporučujemo riječki lukobran Molo Longo s kojeg u Rijeci možete uživati iz morske perspektive i cugu ili pijaču kako Riječani nazivaju piće u Boonkeru na samoj rivi – nekad bunkeru, danas kafiću. Večera. Noćenje.
 
2. DAN:
Doručak. Okupljanje na Koblerovom trgu. Današnji dan je kombinacija povijesti i gastronomije pa stoga i krećemo s nekadašnje Piazze delle Erbe (Zelenog trga odnosno Zelene tržnice) prema glavnoj riječkoj tržnici – placi i neizostavnoj ribarnici. Kažu da je tržnica trbuh svakog grada – pa, provjerimo kakva je riječka.
Nakon place i ribarnice nastavljamo s našim đirom po gradu koji teče jer nas nestrpljivo čekaju palača Adria na riječkoj Rivi,  kapucinska crkva Gospe Lurdske, nekoliko vrijednih baroknih palača, kompleks Municipij i Stendarac – kameni stup za gradsku zastavu.
Guvernerova palača, nekadašnja raskošna rezidencija Riječkog guvernera, danas zgrada Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja i 'susjeda' Muzeja Grada Rijeke u kojem gotovo uvijek ima neka zanimljiva izložba za pogledati.
Spustit ćemo se uz Palaču pravde i riječki zatvor Via Roma (nikad doma – nadodat će Riječani) do Kosog tornja odnosno zvonika crkve Uznesenja Marijina u Starom gradu. Nagnut je 40 centimetara pa tako svoj kosi toranj u Europi ima i Rijeka. Od Kosog tornja krećemo prema HNK Ivana pl. Zajca, ali vijugavo da bismo pogledali spomenik Mlikarici na Mljekarskom trgu i predivno oslikani zid na malom trgu – oslikao ga je poznati riječki umjetnik Vojo Radoičić.
Stižemo do Hrvatskog narodnog kazališta, središnje kulturne ustanove grada na Rječini. Nekoliko informacija o kazalištu, malo povijesti i fotografiranje u kazališnom parku i...vrijeme je za ručak. Gladni ste, zar ne? I mi smo.
Ručat ćemo u nekoj od riječkih konoba koje nude primorska jela spravljena upravo od onih, svježih namirnica koje smo jutros vidjeli na tržnici. Nakon ručka kratak predah, desert nas čeka u Cacao Coffee&Sweets baru. Sve te kalorije valja nekako potrošiti, a za to su najbolje stepenice.
 
Broj 561 – koliko ima Trsatskih stuba – vjerovatno zvuči strašno – ali vjerujte da pogled na Rijeku s vrha Trsata vrijedi svake prijeđene stube. Udahnite i krećemo. Prvo ćemo obići jedno od najstarijih hrvatskih marijanskih svetišta – Svetište Gospe Trsatske. Legenda kaže da je nastalo 1291. godine, a koliku važnost ima i za Vatikan dokazuje činjenica da ga je Papa Ivan Pavao II posjetio čak dvaput. Posjetit ćemo Kapelu zavjetnih darova, vidjeti spomenik Papi i prošetati predivnim perivojem.
I šlag na kraju – Trsatska gradina, srednjovjekovna utvrda na 138 metara visokom brijegu – hrabri čuvar grada na Rječini. Tu ćemo pogledati stalni muzejski postav i galeriju, a onda sjesti na zasluženu kavu. I uživati u predivnoj noćnoj vizuri Rijeke.
U hotel/privatni smještaj se možemo vratiti istim putem – Trsatskim stubama ili autobusom. Na vama je da odaberete. Noćenje.
 
3. DAN: 
Doručak. Okupljanje na Koblerovom trgu.
Danas uživamo u bogatoj industrijskoj baštini grada. Obići ćemo nekadašnju zgradu tvornice papira - „Harteru" smještenu u dolini Rječine, Rikard Benčić - nekad tvornicu šećera i Palaču šećerane koja se smatra najpoznatijim baroknim remek-djelom u Hrvatskoj. Nećemo zaobići ni Lazaret, vrstu karantenske bolnice pomorskih gradova, kasnije desetljećima najveću tvornicu duhana u Habsburškoj monarhiji, a potom tvornicu motora. U Industrijskoj ulici ćemo vidjeti kuću u kojoj je izumljen i tvornicu u kojoj je proizveden prvi torpedo u svijetu.  U krugu nekadašnje tvornice se i danas nalazi lansirna rampa, svjetski primjer industrijske baštine. U Rijeci je postojala i tvornica čokolade i kakaa, prvi industrijski pogon za proizvodnju čokolade u Hrvatskoj. Na Kantridi ćemo vidjeti Brodogradilište 3. maj. Napravit ćemo mali odmak od industrije i posjetiti stadion pod stijenama, Kantridu, koju je CNN uvrstio na treće mjesto najčudnijih stadiona u svijetu.
 
Nakon obilaska ručak. Nakon ručka idemo u razgledavanje riječke Džamije jedne od najljepših u Europi. Nesvakidašnja ljepota i mediteranski štih čine je apsolutno posebnom. Nakon obilaska slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Povratak u hotel/privatni smještaj. Noćenje.
 
4. DAN:
Doručak. Slobodno vrijeme do odlaska.
Nemojte zaboraviti iz jedne od slavina postavljenim na riječkom Korzu popiti čašu riječke vode, poznate po svojoj čistoći i visokoj kvaliteti. Postoji i legenda o riječkoj vodi koja kaže: "Tko se jednom napije riječke vode, taj će se kad tad ponovno vratiti".

Pretraživanje smještaja

Pretraživanje ugostiteljskih objekata

...da se najmanji grad na svijetu...
nalazi u središnjoj Istri, na sjeverozapadu Hrvatske...
više >>
...da je hrvatski kipar Marin s otoka Raba...
osnivač jedne od najmanjih Republika - Republike San Marino smještene na sjeveroistoku Italije...
više >>
...da se istarski tartuf nalazi u Guinnesovoj knjizi rekorda...
i da je najveći tartuf na svijetu 1999. godine pronašao Giancarlo Zigante...
više >>
Motovun - div mekog srca i čarobne energije
Dođi u Motovun, napuni se energijom koje ovdje ima napretek i s podestatom Marcom upoznaj skrivene kutke ovog divovskog grada......
više >>
Dva čuda čudesne prirode - Šarganska osmica i Drvengrad
Život je čudo. I piše čudesne priče. A kad te priče ispričate na čudesnoj zlatnoj planini – Zlatiboru, u režiju ubacite Emira Kusturicu onda dobijete čudesan gr...
više >>
Fulfinum Mirine - i bi tako jedan rimski grad
Zatvorite oči i dozvolite nas da vas provedemo jedinim gradom kojeg Rimljani izgradiše na otoku Krku.......
više >>